Skip to main content

Υπόμνημα Αναπτυξιακών Προτάσεων του Δικτύου Συνδέσμων Βιοτεχνιών - Βιομηχανιών ΑΜΘ προς τον Υπουργό Μακεδονίας - Θράκης

Προς Υφ. Μακ.Θράκης

κο Στ. Καλαφάτη

 

Αλεξανδρούπολη

17/06/2021

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,

Με την επανεκκίνηση της οικονομίας οι Σύνδεσμοι της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μεταφέροντας την αγωνία των μεταποιητικών Επιχειρήσεων της Περιφέρειας από την παρατεταμένη διάρκεια της πανδημίας αλλά και τα ειδικά θέματα που αντιμετωπίζουν λόγω της περιοχής ζητούν την αρωγή σας στα παρακάτω θέματα.

1. Θέμα Επιδότησης Τόκων

Η ενέργεια αυτή ήταν από τις πλέον ουσιαστικές για την υποστήριξη της μεταποίησης για το 2020. Το κριτήριο της πτώσης τζίρου κατά τουλάχιστον 20% αποκλείει ουσιαστικά το σύνολο των μεταποιητικών επιχειρήσεων που διατήρησαν το προσωπικό τους την προηγούμενη χρονιά και θα θέλαμε να επανεξετάσετε τους όρους. Ζητούμε όπως εξετάσετε την κλιμάκωση της εφαρμογής (π.χ. Επιδότηση τόκων κατά 50% για τις επιχειρήσεις με μείωση έως 5%, 80% για τις επιχειρήσεις με μείωση έως 20% και διατήρηση θέσεων εργασίας)

2. Συμψηφισμοί Επιδότησης Εργοδοτικού Κόστους

Την αρωγή σας για την επιτάχυνση των διαδικασιών συμψηφισμού για τις οφειλόμενα από την επιδότηση του εργοδοτικού κόστους και ειδικά για τις επιχειρήσεις που δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

3. Ενισχύσεις Μεταποίησης

Την αρωγή σας για την έκδοση από τα αρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών των σχετικών ΚΥΑ προς επίρρωση του άρθρου 43 του Νόμου 4608/2019 για την διατήρησή της απασχόλησης στις μεταποιητικές επιχειρήσεις με επιδότηση του εργοδοτικού κόστους κλιμακωτά έως 25% του κόστους μισθοδοσίας, όπως προβλέπεται από την Ε.Ε. και ένταξη της ενίσχυσης αυτής στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας υπό του κανόνα DeMinimis για Covid-19.

4. Την Αρωγή σας για θέματα Αναπτυξιακού Νόμου και ΕΣΠΑ

Επιτάχυνση όλων των διαδικασιών σχετικών με εγκρίσεις Αναπτυξιακών Νόμων και χρηματοδοτήσεων από το ΕΣΠΑ. Δυνατότητα λήψης προκαταβολής χωρίς την προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής. Να δοθεί η δυνατότητα η υποβολή αιτήματος ολοκλήρωσης σε κάθε επενδυτικό σχέδιο που οι εξοφλημένες δαπάνες αυτού υπερβαίνουν το 25% του αρχικώς εγκεκριμένου επενδυτικού σχεδίου.

5. Διακομματική Επιτροπή της Βουλής για την Θράκη

Την αρωγή σας για την ουσιαστική αναστροφή της οικονομικής πορείας της Περιφέρειας ΑΜΘ προς την τελευταία θέση σύμφωνα με την λίστα RIS-2019 της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την λήψη ισχυρών νομοθετικών πρωτοβουλιών και την αντίστοιχη υποχρέωση της εκτελεστικής εξουσίας να εφαρμόσει.

Κύριε Υπουργέ,

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι στην διάρκεια της κρίσης οι Επιχειρήσεις της Περιφέρειας ΑΜΘ, πέραν των επιπτώσεων από την Πανδημία, είδαν επιπρόσθετη διόγκωση του Μεταφορικού Κόστους έως την Θεσσαλονίκη και ο περιορισμός στις μετακινήσεις είχε επαυξημένη επίπτωση.

Πιστεύοντας στην άρρηκτη συμπαράστασή σας προς τις Μεταποιητικές Επιχειρήσεις, και ειδικά προς αυτές της Περιφέρειας ΑΜΘ, αναμένουμε τις δικές σας ενέργειες και επιθυμούμε μία ειδική συζήτηση με τους επιτελείς σας και τα συναρμόδια Υπουργεία ως προς τα ειδικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι Μεταποιητικές επιχειρήσεις της περιοχής μας.

Είμαστε στην διάθεση σας για κάθε επιπλέον πληροφορία θελήσετε.

 

Με Εκτίμηση

Για το Δίκτυο Συνδέσμων Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Αν. Μακεδονίας & Θράκης

 

Ο Πρόεδρος του Δικτύου

Χρήστος Γιορδαμλής

 

Οι Πρόεδροι

Χρήστος Γιoρδαμλής

Προέδρος Συνδέσμου Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Έβρου

Ιάκωβος Φραντζής

Προέδρος Συνδέσμου Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Ροδόπης

Έλενα Ροφαέλα

Προέδρος Συνδέσμου Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Ξάνθης

Κωνσταντίνος Παπακωνσταντίνου

Προέδρος Συνδέσμου Βιοτεχνιών & Βιομηχανιών Ανατολικής Μακεδονίας